PROTOKOL KOŠARKAŠKOG SAVEZA O ORGANIZACIJI UTAKMICA

kk-zarkovo-logo

Kako se bliži početak prvenstva sve više imamo pitanja navijača, roditelja, prijatelja košarke i našeg kluba vezano za prisustvovanje na utakmicama i već smo bili u nekoliko veoma neprijatnih situacija kada nismo dozvolili publici ulazak u salu. Sada su to nova pitanja vezana za testiranje igrača na Covid… Da neko ne bi pomislio da smo sva ta silna pravila i protokole mi izmislili u nastavku je dopis Košarkaškog saveza Srbije koji je prosleđen svim klubovima i kojeg smo svi dužni da se pridržavamo. Ne mislimo da i na njih neko treba da se ljuti i da oni rade nešto pogrešno pošto ih na to obavezuju propisi i mere koje donosi Krizni štab vlade Srbije. I tako u krug. Ali još jednom vas molimo da se barem na nas ne ljutite sledeći put kada vam ne budemo dozvolili ulazak u salu i navijanje za naše dečake.

КЛУБОВИМА СЕНИОРСКИХ ЛИГА – ПРВА И ДРУГА МУШКА РЕГИОНАЛНА ЛИГА
КЛУБОВИМА МК
СЛУЖБЕНИМ ЛИЦИМА – Делегати, судије, помоћне судије, статистичари
ПРЕДМЕТ: КРАЋИ ИЗВОД ИЗ ПРОТОКОЛА И ПРЕПОРУКА О ОРГАНИЗАЦИЈИ УТАКМИЦА
Поштовани,
У циљу спречавања ширења заразне болести проузроковане вирусом КОВИД-19, Кошаркашки савез Србије је доставио више докумената у којима су дефинисани услови и препоруке у вези организације такмичења-утакмица.
Овим путем достављамо краћи и сажети
ИЗВОД ОБАВЕЗНИХ И ПРЕПОРУЧЕНИХ МЕРА:
ТЕСТИРАЊЕ
Пре почетка такмичења сви актери такмичења (клубови – играчи, тренери и пратећа лица, службена лица – делегати, судије, помоћне судије, статистичари) обавезни су да ураде једно од наведених тестирања и извештаје о тестирању приложе делегату утакмице на увид пре почетка утакмице.
Клубови/службена лица по свом нахођењу тестирања могу да ураде у било којој референтној здравственој установи.
ТИПОВИ ТЕСТИРАЊА – потребно урадити један по сопственом одабиру
1. Тест за одређивања укупних антитела на SARS CoV 2,
2. Серолошки ELISA тест SARS CoV 2 IgM i IgG, као и брзи тест (антигенски тест)
3. ПЦР тест.
ИЗЈАВА О КОНТАКТУ СА ЗАРАЖЕНИМА COVID 19
Пре почетка такмичења-утакмице сви актери такмичења (играчи, тренери и пратећа лица, службена лица – делегати, судије, помоћне судије, статистичари) обавезни су да делегату утакмице предају потписану изјаву да у периоду од 10 дана од дана давања изјаве нису били у свесном контакту са особом код које је потврђена болест COVID 19 (Образац Изјаве чланова клуба и Изјаве службених лица у прилогу).
ИЗЈАВА ОРГАНИЗАТОРА ТАКМИЧЕЊА О СПРОВОЂЕЊУ ПРОТОКОЛА
Пре почетка такмичења-утакмице клуб организатор је у обавези да делегату утакмице достави Изјаву клуба о спровођењу протокола о организацији утакмице (Образац Изјаве у прилогу).
ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У СПОРТСКОМ ОБЈЕКТУ
1. На видном месту обавезно морају бити истакнута правила понашања (документ у прилогу);
2. Сви учесници у организацији и спровођењу утакмице дужни су да се придржавају свих прописаних мера Владе Републике Србије и Кошаркашког савеза Србије које се односе на спречавање ширења заразне болести вирусом КОВИД-19;
3. Одржавање такмичења у затвореном простору – ШКОЛСКИМ СПОРТСКИМ САЛАМА И СПОРТСКИМ САЛАМА КОЈЕ НЕМАЈУ ОДВОЈЕНО ГЛЕДАЛИШТЕ је без присуства публике. Такмичењу могу да присуствују играчи и стручни штаб екипа, службена лица и 3 представника клуба организатора);
4. Одржавање такмичења у затвореном простору – СПОРТСКИМ САЛАМА СА ОДВОЈЕНИМ ГЛЕДАЛИШТЕМ је дозвољено уз присуство публике. Максималан број присутне публике је до 30 особа (до 20 особа клуба организатора и до 10 особа клуба госта)…